Kulinaria
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(12)
Forma i typ
Książki
(12)
Poradniki i przewodniki
(9)
Publikacje popularnonaukowe
(2)
Dostępność
nieokreślona
(12)
Placówka
Wypożyczalnia Liszki
(8)
Wypożyczalnia Kaszów
(2)
Wypożyczalnia Morawica
(2)
Autor
Bielecka Jadwiga
(1)
Cozza Paolo (1965- )
(1)
Dymek Marta
(1)
Dąbrowska Beata Anna
(1)
Dąbrowska Ewa (internista)
(1)
Hyży Karolina
(1)
Krawczyk Marta
(1)
Kuźmiński Michał (1981- )
(1)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(1)
Marciniewicz Kasia
(1)
Pociecha Daria
(1)
Seghi Aleksandra
(1)
Strzelczyk Tomasz
(1)
Woźniak Beata
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(3)
2010 - 2019
(9)
Okres powstania dzieła
2001-
(11)
Kraj wydania
Polska
(12)
Język
polski
(12)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(1)
Temat
Dieta owocowo-warzywna
(2)
Kuchnia włoska
(2)
Weganizm
(2)
Zdrowe odżywianie
(2)
Cukrzyca
(1)
Dieta odchudzająca
(1)
Gluten
(1)
Gotowanie
(1)
Głodówka lecznicza
(1)
Indeks glikemiczny
(1)
Insulinooporność
(1)
Jedzenie (czynność)
(1)
Kucharstwo
(1)
Kuchnia polska
(1)
Kuchnia wegańska
(1)
Kwarki
(1)
Nadwaga
(1)
Otyłość
(1)
Potrawy
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Przetwory owocowo-warzywne
(1)
Technologia żywności
(1)
Warzywa
(1)
Wegetarianizm
(1)
Życie codzienne
(1)
Temat: czas
2001-
(1)
Temat: miejsce
Toskania (Włochy)
(1)
Gatunek
Publikacja bogato ilustrowana
(6)
Książka kucharska
(5)
Przepisy kulinarne
(3)
Poradnik
(2)
Opracowanie
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(225)
Edukacja i pedagogika
(106)
Kultura i sztuka
(53)
Literaturoznawstwo
(50)
Socjologia i społeczeństwo
(45)
Kulinaria
(12)
Podróże i turystyka
(41)
Biologia
(34)
Religia i duchowość
(31)
Medycyna i zdrowie
(29)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(25)
Psychologia
(25)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(25)
Geografia i nauki o Ziemi
(24)
Kultura fizyczna i sport
(20)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(19)
Etnologia i antropologia kulturowa
(16)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(12)
Fizyka i astronomia
(12)
Inżynieria i technika
(12)
Transport i logistyka
(12)
Ochrona środowiska
(11)
Rozwój osobisty
(9)
Styl życia, moda i uroda
(9)
Hobby i czas wolny
(8)
Architektura i budownictwo
(7)
Językoznawstwo
(6)
Nauka i badania
(6)
Rolnictwo i leśnictwo
(6)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(5)
Filozofia i etyka
(4)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(4)
Praca, kariera, pieniądze
(3)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(2)
Chemia
(2)
Dom i ogród
(2)
Archeologia
(1)
Biografia
(1)
Matematyka
(1)
Media i komunikacja społeczna
(1)
Miss Polski
(1)
Rodzina,związki,relacje międzyludzkie
(1)
Styl życia, moda, uroda
(1)
Zarządzanie i marketing
(1)
12 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
(Book Cook)
Czy wiesz, że kolory warzyw i owoców bardzo wiele mówią o ich właściwościach zdrowotnych? Czerwone mają korzystny wpływ na układ krążenia i poziom cholesterolu, pomarańczowe i żółte chronią wzrok, fioletowe opóźniają starzenie i pomagają w walce z nadwagą, białe mają właściwości antybakteryjne oraz antywirusowe. Każdy rozdział poświęcony jest warzywom i owocom w danym kolorze. Znajdziesz tu przepisy na sałatkę z czerwonej kapusty z granatem, smażone bakłażany z fetą, zupę krem z zielonego groszku czy białe szparagi z masłem czosnkowym.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Kaszów
Brak informacji o dostępności: sygn. 64:61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Włoska kuchnia na polskim stole / Paolo Cozza. - Poznań : Publicat Wydawnictwo, copyright 2015. - 127 stron : ilustracje kolorowe ; 25 cm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Liszki
Brak informacji o dostępności: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Od wydania najbardziej znanej książki dr Ewy Dąbrowskiej minęło ćwierć wieku. Teraz Autorka diety warzywno-owocowej wraca z nową publikacją, bogatsza o doświadczenia tysięcy pacjentów. Po raz pierwszy tak obszernie przedstawia fenomen postu i mechanizmy samouzdrawiania. Omawia zasady diety warzywno-owocowej zgodne z najnowszymi naukowymi odkryciami. Przekazuje także zalecenia, jak przejść od postu do diety pełnowartościowej i prowadzić zdrowy tryb życia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Liszki
Brak informacji o dostępności: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jadłonomia po polsku / Marta Dymek. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Marginesy, 2020. - 271, [1] strona : fotografie ; 29 cm.
Jadłonomia po polsku Marta Dymek Znana blogerka kulinarna, która od kilku lat wzbogaca menu Polaków o wegańskie przepisy, to nie kto inny, jak Marta Dymek. Postanowiła ona zgromadzić najpopularniejsze przepisy ze swojego bloga w książce zatytułowanej Jadłonomia po polsku. Kim jest autorka? Jeśli stosujesz roślinną dietę, być może trafiłeś w sieci na blog „Jadłonomia” prowadzony przez Martę Dymek. Od lat przedstawia ona ciekawe przepisy na smaczne, zdrowe i bardzo różnorodne potrawy wegańskie. Przekonuje, żeby je przygotować, nie musisz rezygnować z ulubionych smaków i używać trudno dostępnych składników. Czy kuchnia roślinna może być określana także jako tradycyjna? Marta Dymek uważa, że jak najbardziej i stara się to udowodnić w swojej książce Jadłonomia po polsku. Czego można oczekiwać po książce? Podczas przygotowywania swojej publikacji Marta Dymek testowała setki przepisów, by umieścić w książce Jadłonomia po polsku tylko te, w których sam możesz zasmakować. Już sama okładka zachwyca – o jej szatę graficzną zadbał duet: Ola Niepsuj i Olek Modzelewski. Piękne zdjęcia, które będziesz podziwiać na kolejnych stronach, wykonała sama autorka, która podkreśla, że jej intencją nie jest nawracanie nikogo na dietę roślinną, ale przekonanie innych, że to kuchnia finezyjna i ciekawa. Czy to możliwe?
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Liszki
Brak informacji o dostępności: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przynależność kulturowa
Dziedzina i ujęcie
"Z warzyw można zrobić wszystko" – właśnie tak! I mamy na to 100 dowodów w postaci sprawdzonych przepisów na znakomite dania główne, ciasta, desery, przetwory i inne specjały. Zgodnie z najnowszymi trendami dietetycznymi to warzywa powinny zajmować najważniejsze miejsce w naszym menu, gdyż są pełne wartości odżywczych, zapobiegają chorobom i mają niewielką kaloryczność. Wobec tak wielu korzyści zdrowotnych płynących z ich spożywania czas zmienić swoje przyzwyczajenia – na warzywne!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Liszki
Brak informacji o dostępności: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Kaszów
Brak informacji o dostępności (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia dla głodnych wiedzy Czy zastanawiałeś się, kiedy ludzie zaczęli gotować? Jak przyrządzali jedzenie neandertalczycy albo jak mógł smakować stek po kromaniońsku?
Michał Kuźmiński, wieloletni szef działu Nauka „Tygodnika Powszechnego”, prowadzi nas przez fascynujące tajniki jedzenia i gotowania od czasów prehistorycznych po najdalszą przyszłość. Z książki dowiesz się, jak wygląda gluten, poznasz tajniki zakwasu chlebowego (wszyscy wiedzą, że pierwszy chleb nigdy nie wychodzi i najlepiej od razu zacząć od drugiego), poznasz zapach zupy z kwarków, dowiesz się, jak wyhodować sałatę w kosmosie i dlaczego astronauci lubią pikantne jedzenie. Ta książka to prawdziwie (r)ewolucyjne historie sztuki kulinarnej. Kopalnia naukowej wiedzy i fascynujących ciekawostek na temat jedzenia i gotowania.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Liszki
Brak informacji o dostępności: sygn. 64;61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Liszki
Brak informacji o dostępności: sygn. 64:61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
W słoiku przetwory przez cały rok / Kasia Marciniewicz. - Poznań : Publicat Wydawnictwo, copyright 2017. - 240 stron : fotografie ; 25 cm.
Książka napisana przez autorkę bloga ChilliBite.pl! "W tej książce otwieram przed Czytelnikami drzwiczki kredensu wypełnionego samymi smakołykami - na półkach m.in. granola, mieszanki własnych przypraw, ulubione dressingi do sałat, słodkie kremy do grzanek i flaszka najlepszego ajerkoniaku. Snuję też opowieści o przepastnej spiżarni, w której stoją słoje z konfiturami, kiszonkami, marynatami i przetworami mięsnymi. Według przedstawionych tu przepisów zrobisz domowe suszonki, wyborne buliony, pesto różnych smaków i wiele innych przetworów. Wyciągnij z szuflady drewnianą łyżkę, ciemną od mieszania powideł, a z szafki szeroki gar z grubym dnem. Przygotujmy razem coś pysznego!" [znak.com.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Morawica
Brak informacji o dostępności: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Z tą książką bez wysiłku wdrożysz w życie optymalne dla zdrowia nawyki żywieniowe. Poznasz zasady prawidłowego komponowania posiłków, dowiesz się, czym są indeks i ładunek glikemiczny, jak się je oblicza i dlaczego warto jeść potrawy o niskim IG. Co więcej, w poradniku znalazły się kompletne tygodniowe jadłospisy z przepisami na apetyczne, smaczne, zdrowe i łatwe do przygotowania potrawy. Książka zawiera także przydatne tabele z wartościami indeksu glikemicznego poszczególnych produktów, porady dotyczące mądrych zakupów i mnóstwo innych wskazówek, które pomogą przyrządzać smaczne, wartościowe posiłki oraz utrzymywać dobrą kondycję fizyczną, znakomite samopoczucie i zdrowy wygląd.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Liszki
Brak informacji o dostępności: sygn. 64:61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wielu z nas marzy się Toskania: wspaniały, ciepły klimat, niezapomniane krajobrazy i spokojne, małe miasteczka, w których czas jakby się zatrzymał. Kto pojedzie tam choć raz, będzie chciał powracać i odkrywać coraz głębsze zakamarki tej krainy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Morawica
Brak informacji o dostępności: sygn. 9;64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ma być tanio, prosto, pysznie i domowo, bo wtedy smakuje najlepiej! Zapraszam was do mojej kuchni, pachnącej ziołami i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Znajdziecie tu mnóstwo prostych inspiracji, aby przygotować smaczne potrawy, które wywołają uśmiech na twarzach waszych bliskich. Bo tak naprawdę czego chcieć więcej? Wiem, że nie chcecie tracić czasu na stanie godzinami przy garnkach czy długie szukanie składników na wypełnionych po brzegi sklepowych półkach. Dlatego dzielę się z wami swoimi pomysłami na pyszne i łatwe w przygotowaniu dania, które nawet laikom nie sprawią trudności. Co jeszcze tu znajdziecie? Oczywiście zdjęcia każdej przygotowanej przeze mnie potrawy, żebyście mogli sobie wyobrazić jej zapach i smak
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Liszki
Brak informacji o dostępności: sygn. 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej