15252
Book
In basket
Zioła (Herbis) - rośliny zielarskie, jedno-, dwu- lub wieloletnie, rosnące dziko lub pochodzące z upraw. Ich właściwości wykorzystuje się w trzech dziedzinach: w kulinariach, jako rośliny przyprawowe; w aromaterapii jako rośliny olejkodajne oraz w ziołolecznictwie, jako rośliny wspomagające leczenie chorób i dolegliwości. Poza jedno- i dwuletnimi roślinami zielnymi, grupa ta obejmuje również krzewy, drzewa i byliny, a często zalicza się do niej także grzyby. Uprawą i hodowlą ziół zajmuje się dział ogrodnictwa zwany zielarstwem, natomiast dział medycyny i farmakologii wykorzystujący surowce ziołowe do produkcji leków oraz w profilaktyce i terapii chorób to ziołolecznictwo.
Availability:
Wypożyczalnia Liszki
O dostępność zapytaj w bibliotece.: sygn. 61 (1 egz.)
Notes:
Bibliography, etc. note
Bibliogr. s. 326-[327]
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again