15252
Książka
W koszyku
Zioła (Herbis) - rośliny zielarskie, jedno-, dwu- lub wieloletnie, rosnące dziko lub pochodzące z upraw. Ich właściwości wykorzystuje się w trzech dziedzinach: w kulinariach, jako rośliny przyprawowe; w aromaterapii jako rośliny olejkodajne oraz w ziołolecznictwie, jako rośliny wspomagające leczenie chorób i dolegliwości. Poza jedno- i dwuletnimi roślinami zielnymi, grupa ta obejmuje również krzewy, drzewa i byliny, a często zalicza się do niej także grzyby. Uprawą i hodowlą ziół zajmuje się dział ogrodnictwa zwany zielarstwem, natomiast dział medycyny i farmakologii wykorzystujący surowce ziołowe do produkcji leków oraz w profilaktyce i terapii chorób to ziołolecznictwo.
Status dostępności:
Wypożyczalnia Liszki
Brak informacji o dostępności: sygn. 61 (1 egz.)
Strefa uwag:
Uwaga dotycząca bibliografii
Bibliogr. s. 326-[327]
Recenzje:
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej